Menu

W Krakowie powstał mini browar Okocim

Marka Okocim we współpracy z twórcami krakowskiej sieci restauracji Pino uruchomiła koncept gastronomiczny pn. „Nowa Wytwórnia. Tu Warzy Okocim”. W ramach inicjatywy, w zupełnie nowym miejscu na gastronomicznej mapie Krakowa – w kompleksie restauracyjnym Fabryczna 13 – powstał mini browar.

„Nowa Wytwórnia. Tu warzy Okocim” – to innowacyjny browar restauracyjny, w którym piwowarski „know-how” Browaru Okocim spotyka się ze znakomitą kartą dań. Można tu spróbować świeżych, warzonych na miejscu piw rzemieślniczych, które świetnie komponują się z nowoczesnym menu. Za receptury piw odpowiadają doświadczeni piwowarzy Browaru Okocim i dwóch przeszkolonych w Okocimiu, pod okiem Pawła Zycha, piwowarów, Paweł Poręba i Dawid Padoł, którzy teraz warzą piwa w browarze restauracyjnym. 

Browar Okocim to ponad 175 lat piwowarskiej tradycji. Dla jego założyciela Jana Goetza Okocimskiego, niezwykle ważne było uczciwe i rzetelne podejście do rzemiosła - Goetz warzył najlepsze piwo z najlepszych składników. Odkąd w Okocimiu uwarzyliśmy pierwsze piwo jasne pełne, nieustannie pracujemy nad nowymi recepturami, nie boimy się wyzwań i eksperymentów. Właśnie dlatego współtworzymy projekt ”Nowa Wytwórnia. Tu warzy Okocim”. Zapraszamy konsumentów do kameralnego browaru, by z bliska zobaczyli jak powstaje piwo, spróbowali go prosto z tanka i poznali nowe smaki. Chcemy, by było to nowoczesne miejsce, zanurzone w klimat miasta, a jednocześnie czerpiące z okocimskiej tradycji – mówi  Halina Jasonek z zespołu marki Okocim.

Dla gości dostępne są m.in.: czeski Pils z ziołowo-kwiatowymi aromatami szlachetnego czeskiego chmielu oraz zbożowo-chlebową słodowością,  Weizen czyli klasyczne, bawarskie piwo pszeniczne, w którym dominują bananowo-goździkowe aromaty, Hazy APA z aromatami białych owoców, cytrusów i winogron, Cold IPA chmielone amerykańskimi odmianami chmieli oraz orzeźwiająca Pszenica z Mango i Marakują.

Nowa Wytwórnia. Tu Warzy Okocim została otwarta pod koniec października i znajduje się w nowoczesnym kompleksie Fabryczna 13 w Krakowie, który powstał na terenach dawnej fabryki alkoholi Polmos. Oprócz minibrowaru na terenie znajduje się pięć innych restauracji, centrum wellness z basenem i grotą solną. Nowa Wytwórnia. Tu Warzy Okocim jest otwarta codziennie, w godzinach 12:00 – 22:00.

Kontakt dla mediów

Więcej informacji

Dyrektor ds. korporacyjnych i zrównoważonego rozwoju (ESG)

Agata Koppa

Tel +48 601 564 575 Email [email protected]