Menu

GRUNT TO ZIEMIA, czyli piwo wspierające uprawy regeneratywne

Piwo ze słodu jęczmiennego, który pochodzi z uprawy stosującej elementy rolnictwa regeneratywnego wskazuje nowy kierunek pozyskiwania surowców do warzenia piwa. Carlsberg Polska chce stosować coraz więcej składników z upraw wspierających odbudowę gleby, dlatego powstało piwo “GRUNT TO ZIEMIA”.

“GRUNT TO ZIEMIA” to jasny lager z rozbudowaną bazą słodową, delikatnym aromatem chmielowym i niską goryczką. Obok walorów smakowych, to składniki zadecydowały o wyjątkowości tego piwa. Konkretnie jęczmień, który uprawiany był zgodnie z praktykami stosowanymi w procesie przejścia do rolnictwa regeneratywnego. Rolnictwo regeneratywne nie tylko zapobiega degradacji gleby, ale również przyczynia się do jej odbudowy. W efekcie zwiększa się bioróżnorodność i żyzność gleby, poprawiają się jej warunki wodno-powietrze, a gleba zaczyna magazynować węgiel, tym samym redukując CO2 z powietrza. Specjaliści podkreślają, że standaryzacja rolnictwa regeneratywnego wciąż wymaga czasu, pracy, a przede wszystkim spójnej polityki - nie ma jeszcze jednoznacznej definicji upraw regeneratywnych. Jednak uprawy regeneracyjne to proces, który świadomi rolnicy już rozpoczęli.

Rolnictwo przyszłości, piwo przyszłości

Najważniejsze jest dla nas warzenie dobrego piwa. Jednocześnie to warzenie nie może odbywać się kosztem natury, czy ze szkodą dla środowiska. Dlatego systematycznie ograniczmy ślad węglowy w naszych Browarach, dlatego wprowadzamy programy minimalizacji zużycia wody i dlatego zdecydowaliśmy się na współpracę z rolnikami, którzy potrafią prowadzić swoje uprawy tak, by regenerować zniszczoną dziś glebę – wyjaśnia Agata Koppa, dyrektorka ds. ESG i Komunikacji Carlsberg Polska, i dodaje – Kupując słód jęczmienny z upraw stosujących praktyki regeneratywne i warząc na nim piwo, pokazujemy rolnikom, że to jest przyszłość i kierunek w jakim zmierzamy. Ambicją Carlsberg Polska jest by do 2030 roku 30% stosowanych surowców pochodziło właśnie z rolnictwa regeneratywnego.

Polski słód

Piwo “GRUNT TO ZIEMIA” uwarzono w limitowanej ilości w browarze restauracyjnym Nowa Wytwórnia. Piwo nie jest dostępne w szerokiej sprzedaży. Słód, który użyto do jego produkcji dostarczyła ciesząca się długimi tradycjami słodownia w Viking Malt w Strzegomiu, a jęczmień pochodzi od polskich rolników stosujących praktyki upraw regeneratywnych.

Praktyki regeneratywne, to trend, który należy rozwijać i promować. Branża piwna może się do tego znacząco przyczynić. Przede wszystkim stymulując popyt, za którym pójdzie rosnąca podaż surowców. To początek faktycznej zmiany w dążeniu do rozwoju zrównoważonej produkcji żywności. Istotną rolę pełnią tu także zaangażowanie rolników oraz budowa świadomości konsumentów, dotycząca dodatkowej wartości produktów, których bazą są surowce z upraw regeneratywnych – podsumowuje Rafał Horodyski, Sourcing Director ze słodowni Viking Malt.

Informacje na temat projektu realizowanego przez Carlsberg Polska dostępne są na stronie www.carlsbergpolska.pl zakładka Zrównoważony Rozwój.

Kontakt dla mediów

Więcej informacji

Dyrektor ds. korporacyjnych i zrównoważonego rozwoju (ESG)

Agata Koppa

Tel +48 601 564 575 Email [email protected]