Menu
Nyhavn Consumers Carlsberg

Piwne Fakty i Mity

Dowiedz się więcej

1

Chmiel, wbrew powszechnej opinii, nie jest najważniejszym składnikiem piwa. Głównymi składnikami piwa są słód jęczmienny, woda i drożdże. Chmiel ze względu na wysokie właściwości goryczkowe jest dodawany w małych ilościach jako swego rodzaju “przyprawa”. Od zarania dziejów piwo produkowane było ze zboża z dodatkiem dostępnych ziół, a od średniowiecza z dodatkiem chmielu. Chmiel jest więc historycznie nieodłącznie związany z piwem.

2

Barwa piwa zależy od rodzaju użytych surowców i sposobu produkcji i nie ma nic wspólnego z jego mocą. Piwo Karmi jest ciemne, a praktycznie nie zawiera alkoholu.

3

Piwo nalewane do puszki i butelki jest identyczne. Puszka lepiej chroni piwo, izolując je od światła. Ma to szczególne znaczenie, gdy piwo stoi na sklepowej półce. Jeśli piwo jest odpowiednio przechowywane (optymalna temperatura: 0-25˚C, wilgotność: maksymalnie 70%) butelka i puszka chronią je tak samo skutecznie.

4.Mocna piana to oznaka wysokiej jakości piwa. Nieprawda

Charakter piany zależy nie tylko od samego piwa, ale również od naczynia, do jakiego się piwo nalewa, sposobu mycia naczynia oraz środków do tego używanych, zawartości alkoholu w piwie (im jest go więcej, tym mniej trwała będzie piana), itp. Pienistość jest parametrem, który można zmierzyć przy pomocy specjalistycznych urządzeń.

5

Piwo ma pozytywne działanie, gdy spożywane jest w umiarkowanych ilościach. Nie powinny go spożywać kobiety w ciąży i nieletni. Piwo w przeciwieństwie do trunków wysokoprocentowych, oprócz alkoholu zawiera całą gamę prozdrowotnych związków, takich jak kompleks witamin B, witaminę PP, K oraz różne typy antyutleniaczy. Zawiera ono również substancje o właściwościach uspokajających, bakteriostatycznych, stymulujących pracę nerek i moczopędnych – ta ostatnia właściwość piwa jest zresztą powszechnie znana. Warto też pamiętać, że nadmiar alkoholu w diecie jest szkodliwy. Piwo jako trunek alkoholowy nie jest tu wyjątkiem i konsumowane w nadmiernych ilościach, może mieć negatywne skutki dla organizmu człowieka.