Menu
2020.09.22_Perfect Serve On Trade Zasady.png

Perfect serve – zasady:

  1. Właściwy dobór szkła w zależności od serwowanego piwa: kształt i aktualne logo.

  2. Właściwy sposób przygotowania szkła przed podaniem: opłukanie zimną woda od wewnątrz bądź użycie zraszacza jeśli jest zainstalowany w lokalu.

  3. Właściwy sposób nalania piwa do szklanki.

Nalewanie piwa z KEG:
  • Połóż przed konsumentem wafel.
  • Opłucz szklankę zimną wodą od wewnątrz lub użyj zraszacza.
  • Ustaw szklankę pod kątem 45 stopni i nalewaj po ściance.
  • Po nalaniu ¾ prostujemy szklankę, dolewamy, tworzymy pianę na dwa centymetry.
  • Nie zamaczamy kranu w piwie!
  • Stawiamy szklankę na waflu logiem do klienta.
Nalewanie piwa z butelki:
  • Połóż przed konsumentem wafel.
  • Opłucz szklankę zimną wodą od wewnątrz lub użyj zraszacza.
  • Ustaw szklankę pod kątem 45 stopni i nalewaj po ściance.
  • Po nalaniu ¾ prostujemy szklankę, odstawiamy butelkę logiem do klienta.
  • Stawiamy szklankę na waflu logiem do klienta.
  • Resztę piwa konsument dolewa do szklanki własnoręcznie.
  1. Właściwy dobór temperatury serwowanego piwa:

  • Piwa jasne typu lager podajemy w temperaturze 4 - 8 stopni C.
  • Piwa pszeniczne i owocowe podajemy w temperaturze 7 – 10 stopni C.
  • Piwa ciemne i mocne podajemy w temperaturze 12 – 14 stopni C.
  1. Zachowanie zasady FEFO w przypadku KEG i butelki (podajemy piwo danej marki/rodzaju z najkrótszą datą przydatności będącą na zapasie).

  2. Zachowanie świeżości:

  • Piwo z KEGa stalowego wylewamy maksimum w 3 dni po otwarciu KEGa.
  • Piwo z KEGa PET wylewamy maksimum w 21 dni po otwarciu.
  • Przestrzeganie dat przydatności do spożycia piwa w KEG i pozostałych opakowaniach.
  1. Szkło należy myć wyłącznie z użyciem środków dedykowanych dla szkła piwnego. Po umyciu szkło powinno być wyparzone. UWAGA – nigdy nie należy wycierać szkła!