Właściwy dobór szkła w zależności od serwowanego piwa: kształt i aktualne logo.
Właściwy sposób przygotowania szkła przed podaniem: opłukanie zimną woda od wewnątrz bądź użycie zraszacza jeśli jest zainstalowany w lokalu.
Właściwy sposób nalania piwa do szklanki.
Nalewanie piwa z KEG:
Połóż przed konsumentem wafel.
Opłucz szklankę zimną wodą od wewnątrz lub użyj zraszacza.
Ustaw szklankę pod kątem 45 stopni i nalewaj po ściance.
Po nalaniu ¾ prostujemy szklankę, dolewamy, tworzymy pianę na dwa centymetry.
Nie zamaczamy kranu w piwie!
Stawiamy szklankę na waflu logiem do klienta.
Nalewanie piwa z butelki:
Połóż przed konsumentem wafel.
Opłucz szklankę zimną wodą od wewnątrz lub użyj zraszacza.
Ustaw szklankę pod kątem 45 stopni i nalewaj po ściance.
Po nalaniu ¾ prostujemy szklankę, odstawiamy butelkę logiem do klienta.
Stawiamy szklankę na waflu logiem do klienta.
Resztę piwa konsument dolewa do szklanki własnoręcznie.
Właściwy dobór temperatury serwowanego piwa:
Piwa jasne typu lager podajemy w temperaturze 4 - 8 stopni C.
Piwa pszeniczne i owocowe podajemy w temperaturze 7 – 10 stopni C.
Piwa ciemne i mocne podajemy w temperaturze 12 – 14 stopni C.
Zachowanie zasady FEFO w przypadku KEG i butelki (podajemy piwo danej marki/rodzaju z najkrótszą datą przydatności będącą na zapasie).
Zachowanie świeżości:
Piwo z KEGa stalowego wylewamy maksimum w 3 dni po otwarciu KEGa.
Piwo z KEGa PET wylewamy maksimum w 21 dni po otwarciu.
Przestrzeganie dat przydatności do spożycia piwa w KEG i pozostałych opakowaniach.
Szkło należy myć wyłącznie z użyciem środków dedykowanych dla szkła piwnego. Po umyciu szkło powinno być wyparzone. UWAGA – nigdy nie należy wycierać szkła!