Marka Okocim po raz kolejny została nagrodzona w międzynarodowym konkursie European Beer Star. Jury przyznało brązowy medal piwu Okocim Mistrzowski Porter w kategorii „Baltic-Style Porter”. To już piaty medal dla okocimskiego porteru w ciągu kilku ostatnich edycji tego konkursu.
Okocim Mistrzowski Porter to idealny wzór porteru bałtyckiego. Jest długo leżakowany, ma głęboki kolor, niepowtarzalny zapach i wyjątkowy smak. Do jego warzenia używa się specjalnej kompozycji słodów, m.in. monachijskiego, karmelowego i palonego. To dzięki nim wyczuwa się w nim aromat kawy, czekolady a nawet suszonej śliwki.
Swoją wysoką jakość okocimski porter zawdzięcza także eksperckości, zaangażowaniu i pasji, z jaką piwowarzy warzą piwo
w Browarze Okocim. Wciąż żywe są tu także zasady jego założyciela „Pracą i prawdą”, „Najlepsze z najlepszego”, „Warzymy tylko z trzech składników”, „Warzymy, nie produkujemy” oraz „Rób to, co kochasz”.
Kolejny medal, który otrzymaliśmy w konkursie European Beer Star to dowód na to, że gdy „Robisz to, co kochasz”, inni to doceniają – mówi Kazimierz Janik, piwowar z Browaru Okocim, którego podpis widnieje na etykiecie okocimskiego Mistrzowskiego Porteru. – Ta nagroda napawa nas dumą, daje ogromną satysfakcje, ale jednocześnie motywuje do dalszej wytężonej pracy.
Okocim Mistrzowski Porter najlepiej smakuje podawany w temperaturze 12 stopni Celsjusza, w szklankach typu pokal i snifter. Piwo to doskonale komponuje się m.in. z wędzoną szynką, dojrzewającymi serami, gruszką, gorzką czekoladą
i ciemnymi winogronami.
European Beer Stars 2020
Konkurs European Beer Star organizowany jest przez Verband Private Brauereien Deutschland e.V. (Związek Prywatnych Browarów w Niemczech) oraz Verband Private Brauereien Bayern e.V. (Związek Prywatnych Browarów w Bawarii). To najbardziej prestiżowy i jeden z najbardziej wymagających międzynarodowych konkursów. Mogą w nim uczestniczyć browary z całego świata, które kultywują europejską tradycję warzenia piwa, tym samym zgłaszane piwa oceniane są tylko w kategoriach piw oryginalnie pochodzących z Europy. Członkowie jury oceniają piwa na podstawie sensorycznych kryteriów i przyznają nagrody tym, które wyróżniają się imponującym smakiem i wysoką jakością.
Wbrew obawom organizatorów i licznych ograniczeń związanych z pandemią koronawirusa do tegorocznej, 17. edycji konkursu European Beer Star zgłoszono 2 036 piw z 42 krajów. Po raz pierwszy były one oceniane aż w 70 kategoriach. Jak podkreślają organizatorzy, świat piwnych stylów nieustannie się zmienia, dlatego kategorie konkursowe są co roku weryfikowane i dostosowywane.
Dyrektor ds. korporacyjnych i zrównoważonego rozwoju (ESG)