Marka Okocim przygotowała propozycję dla koneserów nietuzinkowych trunków. Na rynek trafia właśnie limitowana edycja okocimskiego porteru - Mistrzowski Porter Sherry Oloroso Barrel Aged.
Okocim Mistrzowski Porter znany jest dobrze konsumentom jako wzór porteru bałtyckiego. Wielokrotnie doceniany i nagradzany przez ekspertów i wielbicieli piwa porter z okocimskiego browaru stał się bazą dla czegoś zupełnie nowego.
Po wielu konkursowych sukcesach Mistrzowskiego Porteru na arenie międzynarodowej postanowiliśmy wznieść go na jeszcze wyższy poziom sensorycznej doskonałości, wzbogacając w równie szlachetne nuty trunku, jakim jest wino Sherry Oloroso – mówi Paweł Zych, piwowar z Browaru Okocim.
Uwarzony w 2017 roku porter, po długim procesie klasycznego leżakowania został zamknięty w dębowych beczkach po hiszpańskim winie na 17 miesięcy. Piwo wzbogaciło się o najlepsze cechy wina Oloroso oraz aromat dębiny. Wyczuwalne są w nim nuty orzechów włoskich i laskowych oraz migdałów, a także smak karmelu z delikatnie wyczuwalnym posmakiem czekolady. Goryczka piwa stała się bardziej wyraźna, nie tłumiąc przy tym słodyczy.
Inspiracją dla okocimskich piwowarów stała się tradycja, doświadczenie i kunszt piwowarski ich poprzedników. Dobór odpowiedniej beczki dla okocimskiego porteru wymagał długich poszukiwań. Piwowarzy eksperymentowali z baczkami po whisky, rumie i brandy. Leżakowane w nich piwa były oceniane przez okocimski panel degustatorów. Ostatecznie wybrano beczkę po Sherry Oloroso, hiszpańskim winie z regionu Andaluzji, które charakteryzuje się aromatycznymi, głębokimi, okrągłymi nutami suszonych owoców i bakalii.
Wybraliśmy ten rodzaj beczki, który najlepiej harmonizował z profilem Mistrzowskiego Porteru, jednak nie dominując nad nim – tłumaczy Paweł Zych.
W efekcie powstało wyjątkowe piwo, które jest nietuzinkową propozycją dla koneserów porterów. Mistrzowski Porter Sherry Oloroso Barrel Aged najlepiej smakuje podany w pokalu w temperaturze 12 stopni Celsjusza. Doskonale komponuje się z wędzonymi serami, gruszką i czekoladą.
Limitowana edycja Mistrzowskiego Porteru Sherry Oloroso Barrel Aged z Okocimia liczy tylko 15 tys. butelek. Obecnie jest wprowadzana do sprzedaży w wybranych sklepach i sieciach handlowych. Piwo zawiera 9,6% alkoholu, dostępne jest w eleganckich ciemnobrązowych szklanych butelkach tzw. krachlach z kabłąkowym (pałąkowym) z ceramicznym korkiem. Butelki mają pojemność 330 ml, pakowane są w kartoniki. Sugerowana cena detaliczne butelki to 40,00 zł.
Dyrektor ds. korporacyjnych i zrównoważonego rozwoju (ESG)