Menu

2 sierpnia - Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara.

Wiele źródeł podaje, że piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy na świecie, popularnością ustępuje tylko wodzie i herbacie. Co roku na początku sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara – święto złotego trunku i wszystkich tych, którym go zawdzięczamy. Warto z tej okazji przypomnieć kilka mniej znanych faktów o piwie.

Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara powstał z inicjatywy dwóch Amerykanów z San Francisco - Jesse Avshalomova i Evana Hamiltona. Od 2008 r. obchodzony jest na całym świecie. Inicjatorzy zachęcali, by ten dzień uczcić w gronie przyjaciół i znajomych, a także wzajemnie obdarowywać się piwem.

Tegoroczny Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara przypada w pierwszy piątek w w sierpniu, czyli w tym roku 2 sierpnia. To dobra okazja, by przypomnieć mniej znane fakty z historii warzenia piwa, zwyczajów związanych z jego piciem, a także z samym napojem i jego opakowaniami.

 Czy wiesz, że…

  1. W państwie sumeryjskim oraz babilońskim (ok. 6000 r. p.n.e.) piwo warzyły wyłącznie kobiety. Związane to było z przypisywaniem tego rzemiosła bóstwom żeńskim.
  2. W sumeryjskim eposie o Gilgameszu – legendarnym królu sumeryjskiego miasta Unug (akadyjskie Uruk) – opisującym jego przygody, hierodula (niewolnik lub niewolnica w służbie bóstwa) Szamhat tak mówi do Enkidu (stworzenia wychowanego z dzikimi zwierzętami, które potem stanie się wiernym towarzyszem Gilgamesza): „– Jedz chleb, Enkidu / to należy do życia, / piwo pij według przeznaczenia kraju”. Enkidu najadł się do syta, wypił 7 kubków piwa i wtedy rozluźniło się, rozochociło jego wnętrze / rozradowało się jego serce, oblicze jego się rozjaśniło”[1].
  3. W przeszłości browary budowano tam, gdzie była „woda i góra”, czyli dostęp do świeżej, dobrej wody i chłodnych miejsc. W grotach lub wydrążonych tunelach leżakowano piwo, dla większej ochłody często wśród brył lodu, wydobytych w czasie zimy z pobliskiego jeziora lub rzeki.
  4. Najstarszy browar, który działa do dziś, powstał w 1040 r. w miasteczku Freising w Bawarii. Piwo warzone jest w benedyktyńskim klasztorze Weihenstephan. Znajduje się tam także najsłynniejsza na świecie szkoła piwowarów.
  5. Pierwsze jasne pełne piwo dolnej fermentacji na ziemiach polskich zostało uwarzone w Browarze Okocim w 1846 r.
  6. W 1883 r. prof. Emil Christian Hansen z Laboratorium Carlsberg w Kopenhadze, wyizolował czyste kultury drożdży dolnej fermentacji, początkowo znane pod nazwą Unterhefe No. 1, potem nazwane Saccharomyces carlsbergensis, a później na cześć Ludwika Pasteura Saccharomyces pastorianus. Prof. Hansen opracował również metodę ich namnażania. Dzięki czystym kulturom drożdży piwo wreszcie nie psuło się i zyskało wysoką, powtarzalną jakość. C. Jacobsen, założyciel Browaru Carlsberg, bezpłatnie udostępniał czyste kultury drożdży innym piwowarom. Zależało mu, by każdy piwowar mógł warzyć piwo najlepszej jakości piwo.
  7. Piwo zawiera prawie wszystkie witaminy i minerały potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania..., ale ze względu na zawarty w nim alkohol nie możemy go traktować jako lekarstwa.
  8. Pierwsze szklane butelki, które napełniano piwem, zaczęto produkować w latach 60. XIX w. Do tego czasu piwo transportowano w beczkach.
  9. Pierwsze piwo w puszce ze zwykłej stalowej blachy pojawiło się w sklepach w USA w 1935 r. Ważyła ona ok. 100 g (czyli ponad trzy razy tyle co teraz) i do jej otwarcia potrzebny był nóż albo inne ostre narzędzie.
  10. Przyjazne środowisku opakowania dla piw zaczęły się pojawiać w ostatnich latach. Jednym z uznanych i nagradzanych opakowań jest Snap Pack dla piwa Carlsberg. Inny przykład to Corona FitPack – puszki są zakończone na górze jak słoiki, więc można przykręcić je do siebie, maksymalnie 10 sztuk.
  11. W Delirium Cafe w Brukseli można spróbować ok. 2,5 tysiąca gatunków piwa, z tego aż 2 tysiące znajduje się w menu na stałe. W 2004 r. lokal został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa jako miejsce, w którym ówcześnie oferowano 2004 gatunków piw z ponad 60 krajów.
  12. Partnerstwo marki Carlsberg z klubem FC Liverpool jest najdłużej trwającym w Premier League (od 26 sezonów!). Co jakiś czas marka zaskakuje fanów klubu specjalnie dla nich uwarzonym piwem w limitowanej edycji. W 2017 r. był to „Red Hops” (Czerwony chmiel), a w 2019 r. – „Red Barley” (Czerwony jęczmień) - piwo ma faktycznie naturalnie uzyskany czerwony kolor.
  1. Największy na świecie, wpisany do księgi rekordów Guinnessa, kufel mierzy 2,42 metra wysokości i 1,1 metra średnicy oraz waży 408 kg (pusty). Jest własnością irlandzkiego pubu „The Auld Dubliner”. Wypełnia go dokładnie 499 litrów piwa Guinness.
  2. Utrzymuje się, że pierwsza reklama piwa pojawiła się 4000 lat p.n.e. Była to informacja na glinianej tabliczce o treści, której tłumaczenie brzmiałoby mniej więcej tak: „Pij piwo Ebla – piwo o lwim sercu”. Obok tekstu był rysunek kobiety trzymającej dwa naczynia kształtem zbliżone do kufli.
  3. Birofilia to hobby związane z kolekcjonowaniem gadżetów związanych z piwem (etykiet, podkładek, otwieraczy, butelek itd.).

W trzech browarach Carlsberg Polska (Browar Okocim, Browar Kasztelan i Browar Bosman) pracuje 57 piwowarów. Podążają oni za swoją pasją, warząc piwo, z którego są dumni, i realizując jednocześnie misję założyciela Browaru Carlsberg – J.C. Jacobsena: „Warzymy dla lepszego dziś i jutra”.

 

 

[1] „Epos o Gilgameszu”, tłum. K. Łyczkowska, Warszawa 2002, s. 68

Kontakt dla mediów

Więcej informacji

Dyrektor ds. korporacyjnych i zrównoważonego rozwoju (ESG)

Agata Koppa

Tel +48 601 564 575 Email [email protected]