Wiele źródeł podaje, że piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy na świecie, popularnością ustępuje tylko wodzie i herbacie. Co roku na początku sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara – święto złotego trunku i wszystkich tych, którym go zawdzięczamy. Warto z tej okazji przypomnieć kilka mniej znanych faktów o piwie.
Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara powstał z inicjatywy dwóch Amerykanów z San Francisco - Jesse Avshalomova i Evana Hamiltona. Od 2008 r. obchodzony jest na całym świecie. Inicjatorzy zachęcali, by ten dzień uczcić w gronie przyjaciół i znajomych, a także wzajemnie obdarowywać się piwem.
Tegoroczny Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara przypada w pierwszy piątek w w sierpniu, czyli w tym roku 2 sierpnia. To dobra okazja, by przypomnieć mniej znane fakty z historii warzenia piwa, zwyczajów związanych z jego piciem, a także z samym napojem i jego opakowaniami.
Czy wiesz, że…
- W państwie sumeryjskim oraz babilońskim (ok. 6000 r. p.n.e.) piwo warzyły wyłącznie kobiety. Związane to było z przypisywaniem tego rzemiosła bóstwom żeńskim.
- W sumeryjskim eposie o Gilgameszu – legendarnym królu sumeryjskiego miasta Unug (akadyjskie Uruk) – opisującym jego przygody, hierodula (niewolnik lub niewolnica w służbie bóstwa) Szamhat tak mówi do Enkidu (stworzenia wychowanego z dzikimi zwierzętami, które potem stanie się wiernym towarzyszem Gilgamesza): „– Jedz chleb, Enkidu / to należy do życia, / piwo pij według przeznaczenia kraju”. Enkidu najadł się do syta, wypił 7 kubków piwa i wtedy rozluźniło się, rozochociło jego wnętrze / rozradowało się jego serce, oblicze jego się rozjaśniło”[1].
- W przeszłości browary budowano tam, gdzie była „woda i góra”, czyli dostęp do świeżej, dobrej wody i chłodnych miejsc. W grotach lub wydrążonych tunelach leżakowano piwo, dla większej ochłody często wśród brył lodu, wydobytych w czasie zimy z pobliskiego jeziora lub rzeki.
- Najstarszy browar, który działa do dziś, powstał w 1040 r. w miasteczku Freising w Bawarii. Piwo warzone jest w benedyktyńskim klasztorze Weihenstephan. Znajduje się tam także najsłynniejsza na świecie szkoła piwowarów.
- Pierwsze jasne pełne piwo dolnej fermentacji na ziemiach polskich zostało uwarzone w Browarze Okocim w 1846 r.
- W 1883 r. prof. Emil Christian Hansen z Laboratorium Carlsberg w Kopenhadze, wyizolował czyste kultury drożdży dolnej fermentacji, początkowo znane pod nazwą Unterhefe No. 1, potem nazwane Saccharomyces carlsbergensis, a później na cześć Ludwika Pasteura Saccharomyces pastorianus. Prof. Hansen opracował również metodę ich namnażania. Dzięki czystym kulturom drożdży piwo wreszcie nie psuło się i zyskało wysoką, powtarzalną jakość. C. Jacobsen, założyciel Browaru Carlsberg, bezpłatnie udostępniał czyste kultury drożdży innym piwowarom. Zależało mu, by każdy piwowar mógł warzyć piwo najlepszej jakości piwo.
- Piwo zawiera prawie wszystkie witaminy i minerały potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania..., ale ze względu na zawarty w nim alkohol nie możemy go traktować jako lekarstwa.
- Pierwsze szklane butelki, które napełniano piwem, zaczęto produkować w latach 60. XIX w. Do tego czasu piwo transportowano w beczkach.
- Pierwsze piwo w puszce ze zwykłej stalowej blachy pojawiło się w sklepach w USA w 1935 r. Ważyła ona ok. 100 g (czyli ponad trzy razy tyle co teraz) i do jej otwarcia potrzebny był nóż albo inne ostre narzędzie.
- Przyjazne środowisku opakowania dla piw zaczęły się pojawiać w ostatnich latach. Jednym z uznanych i nagradzanych opakowań jest Snap Pack dla piwa Carlsberg. Inny przykład to Corona FitPack – puszki są zakończone na górze jak słoiki, więc można przykręcić je do siebie, maksymalnie 10 sztuk.
- W Delirium Cafe w Brukseli można spróbować ok. 2,5 tysiąca gatunków piwa, z tego aż 2 tysiące znajduje się w menu na stałe. W 2004 r. lokal został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa jako miejsce, w którym ówcześnie oferowano 2004 gatunków piw z ponad 60 krajów.
- Partnerstwo marki Carlsberg z klubem FC Liverpool jest najdłużej trwającym w Premier League (od 26 sezonów!). Co jakiś czas marka zaskakuje fanów klubu specjalnie dla nich uwarzonym piwem w limitowanej edycji. W 2017 r. był to „Red Hops” (Czerwony chmiel), a w 2019 r. – „Red Barley” (Czerwony jęczmień) - piwo ma faktycznie naturalnie uzyskany czerwony kolor.
- Największy na świecie, wpisany do księgi rekordów Guinnessa, kufel mierzy 2,42 metra wysokości i 1,1 metra średnicy oraz waży 408 kg (pusty). Jest własnością irlandzkiego pubu „The Auld Dubliner”. Wypełnia go dokładnie 499 litrów piwa Guinness.
- Utrzymuje się, że pierwsza reklama piwa pojawiła się 4000 lat p.n.e. Była to informacja na glinianej tabliczce o treści, której tłumaczenie brzmiałoby mniej więcej tak: „Pij piwo Ebla – piwo o lwim sercu”. Obok tekstu był rysunek kobiety trzymającej dwa naczynia kształtem zbliżone do kufli.
- Birofilia to hobby związane z kolekcjonowaniem gadżetów związanych z piwem (etykiet, podkładek, otwieraczy, butelek itd.).
W trzech browarach Carlsberg Polska (Browar Okocim, Browar Kasztelan i Browar Bosman) pracuje 57 piwowarów. Podążają oni za swoją pasją, warząc piwo, z którego są dumni, i realizując jednocześnie misję założyciela Browaru Carlsberg – J.C. Jacobsena: „Warzymy dla lepszego dziś i jutra”.
[1] „Epos o Gilgameszu”, tłum. K. Łyczkowska, Warszawa 2002, s. 68
Kontakt dla mediów
Więcej informacji